ΣΥΝΤΑΓΕΣ

FIX
 

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

Ψωμί μπύρας με ελιές καλαμών, κρεμμύδια και αρωματικά.

Συστατικά

3 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1 κ.γ. αλάτι
•½ κ.γ. μαγειρική σόδα
•1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
•1 μεγάλο αβγό χτυπημένο
•1 ½ φλιτζ. μπύρα FIX
•½ φλιτζ. κομμένα κρεμμύδια
•½ φλιτζ. κομμένες ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
•2 κ.σ. φρέσκια κομμένη μέντα ή δυόσμο
•1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C

Εκτέλεση

Ανακατεύετε τα τέσσερα πρώτα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ. Φτιάχνετε μία κοιλότητα στο κέντρο και προσθέτετε το αβγό, την μπύρα, τα κρεμμύδια, τις ελιές και τα αρωματικά. Ανακατεύετε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αδειάζετε το μείγμα σε φόρμα ψωμιού και ψήνετε στη μέση του φούρνου για περίπου 40’-45’ ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσετε στο ψωμί. Βγάζετε το ψωμί από τη φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει σε μια σχάρα.





ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΥΔΙΑ ΜΠΥΡΑΣ

Συστατικά

•    1 κιλό μύδια, μόνο τη σάρκα τους
•    1 φλιτζ. μπύρα FIX
•    1 φλιτζ. αλεύρι
•    6 φλιτζ. ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Αδειάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και δημιουργείτε μια κοιλότητα στη μέση.
Προσθέτετε την μπύρα και χτυπάτε μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο μείγμα.
Πλένετε και σκουπίζετε καλά τα μύδια.
Ζεσταίνετε το λάδι σε φριτέζα ή σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι.
Βουτάτε τα μύδια, περίπου 12 τη φορά, στο κουρκούτι και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα, αφήνοντας το επιπλέον κουρκούτι να στάξει.
Τηγανίζετε για περίπου 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Στραγγίζετε το επιπλέον λάδι σε χαρτί κουζίνας και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μύδια, σε δόσεις.
Σερβίρετε αμέσως.





ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΠΥΡΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Συστατικά

•    1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε μερίδες
•    180 γραμ. μπύρα FIX
•    500 γραμ. φρέσκα μανιτάρια
•    2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
•    Θυμάρι
•    Αλάτι & άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    Ελαιόλαδο
Για την μαρινάδα
•    ½ φλιτζ. μπύρα FIX
•    1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
•    5 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο multi το ελαιόλαδο, την μπύρα και τα σκόρδα και στη συνέχεια τοποθετείτε το μείγμα μαζί με το ψαρονέφρι σε πλαστική σακούλα και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 – ½ ώρα περίπου.
Πλένετε τα μανιτάρια, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και τα σοτάρετε με ελαιόλαδο στο τηγάνι.
Προσθέτετε το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε απαλά, μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια. Ρίχνετε την μπίρα και το θυμάρι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν.
Βγάζετε το κρέας από τη μαρινάδα, και το ψήνετε σε άλλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και από τις δύο πλευρές, προσέχοντας να μην σας στεγνώσει.
Τέλος, σερβίρετε το ψαρονέφρι, απλώνοντας από πάνω τη σάλτσα μανιταριών.




ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΜΠYΡΑ

Συστατικά

•    2 κότσια χοιρινά
•    1/8 λίτρου μπύρα FIX
•    1 κρεμμύδι
•    Αλάτι & πιπέρι
•    3 λίτρα νερό

Εκτέλεση

Χαράζετε το δέρμα/λίπος από τα κότσια σε ρόμβους.
Βάζετε το ? του νερού σε ένα ταψάκι, αλατοπιπερώνετε καλά τα κότσια και τα τοποθετείτε και αυτά στο ταψάκι, ψήνοντας για περίπου 2 ½ ώρες, στη μέση του φούρνου, στους 180οC. Κάθε 15’ περιχύνετε τα κότσια με το ζουμάκι τους.
Μετά την 1 ½ ώρα ψησίματος, προσθέτετε και το κρεμμύδι, αφού το έχετε κόψει σε 4 μεγάλα κομμάτια.
Μισή ώρα πριν τελειώσει ο χρόνος ψησίματος, ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 250οC.
Τα πινελιάζετε συνεχώς με την μπύρα, μέχρι να ψηθούν τελείως.
Βγάζετε τα κότσια από τα ταψάκι, τα διατηρείτε ζεστά και με λίγο νεράκι σβήνετε το ταψί, για να πάρετε όλα όσα παρέμειναν στον πάτο, κατά το ψήσιμο.
Εκείνο το ζουμί το περνάτε από σίτα, του ρίχνετε μια βράση, αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται και το ρίχνετε πάνω από τα κότσια.





ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Συστατικά

• 1 κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια ή μερίδες 
• 1 κουτάκι μπύρα FIX
• Χυμός ενός λεμονιού 
• Κύμινο
• Πάπρικα 
• Ρίγανη
• Σκόρδο ψιλοκομμένο (1-2 σκελίδες) 
• Αλάτι & πιπέρι 
• Ελαιόλαδο (1 κρασοπότηρο περίπου)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε, πλένετε καλά τις μερίδες ή τα παϊδάκια και αφαιρείτε την πέτσα (αν θέλετε). Τρυπάμε κάθε κομμάτι πολλές φορές με πιρούνι, ώστε να "τραβήξει" όλες τις γεύσεις. 
Ρίχνετε σε μεγάλο μπολ την μπύρα με τα μπαχαρικά, μαζί με το σκόρδο και το λάδι και στο τέλος το κοτόπουλο, σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες ή όλη τη νύχτα να πάρει τα αρώματα. 
Βάζετε το κοτόπουλο σε πυρέξ και ψήνετε στο φούρνο ή στο γκρίλ, γύρω στα 20' από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει. Σερβίρεται ιδανικά με πατάτες τηγανιτές και με συνοδευτικό ντιπ γιαουρτιού.





ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΒΗΣΜΕΝΕΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

Συστατικά

• 400 γρ. μέτριες γαρίδες (καθαρισμένες ή όχι)
• 1/2 ποτήρι μπύρα FIX
• 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. σος Worcestershire
• Καυτερό πιπέρι καγιέν
• 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο
• 1 κ.γ. βούτυρο
• Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μπόλικο ελαιόλαδο να κάψει.
Προσθέτετε το σκόρδο να αρωματιστεί και στη συνέχεια τις γαρίδες, ώστε να πάρουν απαλό ροζ χρώμα.
Σβήστε τις γαρίδες με την μπύρα και παράλληλα προσθέστε την σος Worcestershire, το καυτερό πιπέρι και το βούτυρο.
Όταν η σάλτσα δέσει ελαφρά με τις γαρίδες, αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρετε.